Norsk-Svenska Handelskammaren

Norrmän gränshandlade för 9,3 miljarder 2023

2023 uppgick norrmännens gränshandel i Sverige till 9,3 miljarder kronor enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) som är en branschneutral institution och den centrala myndigheten för utveckling, framställning och förmedling av norsk officiell statistik.

Närmare 4 miljarder av dessa härleds till mat- och dagligvaror. Speciellt läsk och mineralvatten, godis, alkohol, snus och tobak köpte våra norska grannar med sig hem. Dessa varugrupper har högre skatter i Norge och är därför ofta billigare på svenska sidan av gränsen.

– Läsk och mineralvatten är populära produkter för norrmän att gränshandla. Läsk och mineralvatten utgjorde hela 6,8 procent av gränshandeln. Choklad och godis stod för 4,6 procent, säger Guro Henriksen, senior rådgivare på SSB.

Under 2023 registrerades 4,7 miljoner dagsturer över gränsen.

Mer än hälften av shoppingresorna gick till Strömstad och speciellt de boende i Östfold var ivrigast i svenskhandeln.

Foto: Patrick Strömsnes, Vidal Candies, ordförande Norsk Svenska Handelskammaren, Göteborg

Norrmän gränshandlade för 9,3 miljarder 2023

2023 uppgick norrmännens gränshandel i Sverige till 9,3 miljarder kronor enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) som är en branschneutral institution och den centrala myndigheten för utveckling, framställning och förmedling av norsk

Läs mer »

1 år med Talentnettverket

Deltagarna i Talentnettverket 2023 har nu utvecklat relationer, kunskap och lärande under ett års tid. Det sker någonting alldeles speciellt när 30-talet talanger från vitt olika branscher möts, delar kunskap

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide
 • Christian Angell
 • Eurocredit AB
 • Dnb ASA

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00