Norsk-Svenska Handelskammaren

Klimatmål, hållbar sjöfart och OceanBird

Vid vårt senaste medlemsmöte fick vi följa en inspirerade presentation på Norges ambassad då Per Tunell besökte oss. Per Tunell är vice president för hållbarhet och affärsutveckling på Soya Group och COO för Wallenius Marine, som ingår i gruppen. Han gav oss insyn i hur gruppen arbetar med banbrytande design och om planerna att bygga OceanBird i samarbete med bl a Kungliga Tekniska Högskolan. OceanBird är ett seglande transportfartyg som kommer att reducera utsläppen med över 90 procent i jämförelse med de mest energieffektiva fartyg som går på haven idag.

År 2019 startades forskningsprojektet wPCC (wind Powered Car Carrier) med målet att ta fram ett vinddrivet fartyg. I juni 2021 meddelade Alfa Laval och Wallenius att de kommer att ingå ett nytt 50/50 joint venture som heter AlfaWall Oceanbird. Företaget kommer att utveckla och tillhandahålla teknik för vinddrift.

Wallenius är redan engagerad i vinddrift och samarbetet med Alfa Laval kommer hjälpa till att göra detta koncept till en global verklighet. Per Tunell berättade bland annat om att Oceanbird är utrustat med vingsegel som påminner om upprätta flygplansvingar och kan rotera 360 grader. En teleskopfunktion gör att vingarna kan fällas ner till en fjärdedel av sin storlek, vilket gör det möjligt att passera under broar och snabbt få mindre vindkraft när det är nödvändigt.

Frågorna blev många under presentationen och diskussionen fortsatte efteråt över en matbit.

Mer information om projektet går att finna på https://www.soyagroup.com/sjofart/oceanbird/.

Norrmän gränshandlade för 9,3 miljarder 2023

2023 uppgick norrmännens gränshandel i Sverige till 9,3 miljarder kronor enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) som är en branschneutral institution och den centrala myndigheten för utveckling, framställning och förmedling av norsk

Läs mer »

1 år med Talentnettverket

Deltagarna i Talentnettverket 2023 har nu utvecklat relationer, kunskap och lärande under ett års tid. Det sker någonting alldeles speciellt när 30-talet talanger från vitt olika branscher möts, delar kunskap

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide
 • Christian Angell
 • Eurocredit AB
 • Dnb ASA

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00