Norsk-Svenska Handelskammaren

Ambassadör Aud Kolberg besöker Göteborg

Norges nya ambassadör i Sverige, Aud Kolberg besökte Göteborg i början av november. Ambassadör Kolberg efterträder Christian Syse på posten och kommer senast från tjänsten som Norges ambassadör i Danmark. 

Under besöket som varade i två dagar genomfördes möten med Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin, Landshövdingen Anders Danielsson, Regionfullmäktiges ordförande Annika Tännström tillsammans med Regionutvecklingsnämndens ordförande Kristina Jonäng och vice ordförande Bijan Zainali samt regionutvecklingsdirektör Helena Lundberg-Nilsson.

Då Västragötalandsregionen har representation i både i styrelsen för STRING och Svinesunds kommittén (samt flera pågående andra samarbeten i våra gränsområden mot Norge) blev det flera intressanta diskussioner om hur vårt fina Norge/Sverige samarbete kan bli ännu bättre.

På besök hos Västragötalandsregionen

Ambassadör Kolberg besökte också Göteborgs Hamn. Hamnens VD Elvir Dzanic, mötte upp med norskt flaggat representationsfartyg och gav en fantastiskt intressant guidad tur av hamnen från sjösidan där både energihamnen, containerhamnen och hamnen för all bil export/import inspekterades från nära håll.

M/S Hamnen hälsar ambassadören med norsk flagg i strålande solsken

Efter besöket i Göteborgs Hamn förflyttade vi oss till Business Region Göteborg (BRG) där VD Patrik Andersson samt Ulf Landin Senior Advisor BRG tog emot. Business Region Göteborg är ett kommunalt bolag med ansvar för internationella företagsetableringar i Göteborg.
Det finns många norska bolag i Göteborg och det blir fler. Närheten till Oslo med 3 timmas bilresa gör det enkelt med både samarbeten och etableringar.  

Ambassadör Aud Kolberg besökte så klart Norges Hus och Kgl. Norsk generalkonsulat på Skånegatan och fick en rundvandring i vårt fina hus. Här har många norsk-svenska projekt ägt rum genom åren. Norges Hus i Göteborg med det norska generalkonsulatet spelar samma viktiga roll i Göteborg som Norges ambassad gör i Stockholm som mötesplats för näringsliv och kultur. 

Ambassadör Aud Kolberg och generalkonsul Jan Andréasson på Norges Hus

Ambassadör Kolberg besökte även Röhsska museet där Birgitta Martinius, intendent för samlingarna mötte oss i entrén samt Göteborgs Konstmuseum där vi blev guidade av Freja Holmberg. På Göteborgs konstmuseum finns en fin samling av norsk konst från sekelskiftet 1900, inte minst med Edvard Munch men även Harriet Backer, Erik Werenskiold, Frits Thaulow mfl.

Vi hälsar ambassadör Aud Kolberg välkommen till Sverige och välkommen tillbaka till Göteborg.  

NSHK Stockholms årsmöte i EU-valets tecken

NSHK Stockholm genomförde sitt årsmöte planenligt 29 maj i Priority´s  nya lokaler. Årets tema var det kommande EU-valet där Torbjörn Sjöström, VD på Novus gav en uppdatering om opinionsläget i Sverige inför valet och där

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Intendia AB
 • GK
 • Metaforce AB
 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00