Norsk-Svenska Handelskammaren

Vad betyder utfallet av Stortingsvalget för samarbetet Norge Sverige?

Vi garanterade en spännande diskussion då Norsk-Svenska Handelskammaren bjöd in till sitt första medlemsmöte för hösten – och det blev det. Diskussionsämnet under kvällen var utfallet av det norska Stortingsvalet 2021. Medlemsmötet hölls i residenset på Kgl. Norsk Ambassade. Där tog den nytillträdde Ambassadör Aud Kolberg emot och hälsade alla välkomna.

Förhandlingarna pågick för fullt veckorna innan i Norge och regeringen Gahr Störe tilträdde. Presentationer gavs av Magnus Takvam – en av Norges mest meriterade politiska journalister – och Vidar Helgesen en f d statsråd och politiker. Takvam är kommentator vid politiska avdelningen i NRK, där han har arbetat sedan 1983. Helgesen var från 2013 till 2015 stabschef vid statsministerns kontor i Erna Solbergs regering med ansvar för EÖS saker och Norges förhållande till EU. I tre år var han Norges klimat- och miljöminister representerande Höyre. Sedan början av året är han ny VD i Nobelstiftelsen här i Stockholm.

De inbjudna talarna analyserade utfallet av valet och vilka konsekvenser det kan få för samarbetet mellan våra två länder. Därefter följde en debatt modererad av Björn Rosengren, ordförande i NSHK. Diskussionen fortsatte om vad som nu händer i Norge och vad som sannolikt kommer hända framöver. Magnus Takvam, som är en av Norges bästa politiska kommentatorer och analytiker, presenterade sin analys. Vidar Helgesen kommenterade vad han tror valet i Norge får för konsekvenser för det vidare samarbetet mellan våra två länder.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe har nu format en ny regering – en koalitionsregering tillsammans med Senterpartiet (Sp).

Mötet avslutades med diskussion, mingel, god mat och dryck.

Norrmän gränshandlade för 9,3 miljarder 2023

2023 uppgick norrmännens gränshandel i Sverige till 9,3 miljarder kronor enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) som är en branschneutral institution och den centrala myndigheten för utveckling, framställning och förmedling av norsk

Läs mer »

1 år med Talentnettverket

Deltagarna i Talentnettverket 2023 har nu utvecklat relationer, kunskap och lärande under ett års tid. Det sker någonting alldeles speciellt när 30-talet talanger från vitt olika branscher möts, delar kunskap

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide
 • Christian Angell
 • Eurocredit AB
 • Dnb ASA

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00