Norsk-Svenska Handelskammaren

Samtal med Aud Kolberg, nya norska ambassadören i Sverige

Fakta: 
Mine tre voksne barn på 31, 27 og snart 20 år er opptatt med jobb og studier i Norge, så jeg har ingen familie med til Stockholm. Jeg har arbeidet innenfor utenrikstjenesten det meste av mitt arbeidsliv, i vår tjeneste er turn-overen lavere enn hos Frelsesarmeen sies det – og jeg bekrefter regelen. Utenriks har jeg jobbet i Elfenbenskysten , og  har vært nestleder på ambassadene i New Delhi og i Washington før jeg de siste fire årene var ambassadør i København. Hjemme har jeg arbeidet med en rekke ulike områder som bistand, midt-Østen spørsmål, Norges forhold til EU, globale handelsspørsmål og migrasjon. De siste 8 årene før jeg dro til København var jeg en del av UDs topp- ledelse. Så jeg lever opp til myten om en diplomat er en som kan litt om mye – en ekte generalist med andre ord.

– Varför tackade du ja till uppdraget som ny styrelsemedlem i
 Norsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm?

Det enkle svaret er at min forgjenger Christian sterkt anbefalte det. Det substantielle svaret er at næringsfremme er en helt sentral oppgave for ambassaden i Stockholm, og det er i samvirke mellom oss, handelskammeret og Innovasjon Norge vi kan få noe til. Styrearbeidet i NHSK tror jeg vil gi en unik innsikt i og forståelse for både hvordan næringslivet fungerer i Sverige, og hvilke muligheter og utfordringer et norsk-svensk næringssamarbeid byr på. Mitt engasjement i handelskammeret er en flott måte å ha ”fingeren på pulsen” på når det gjelder privat sektor.

 – Vad kommer du att prioritera i styrelsearbetet?

Når jeg nå har sagt ja til styrearbeidet, så ønsker jeg å gjøre en forskjell – være med å bidra til et forsterket samarbeide mellom Norge og Sverige. Jeg tror vi sammen står sterkere for å løse noen av de felles utfordringene vi står overfor som det grønne skifte og digitalisering/ automatisering. Både kan vi finne bedre løsninger ved å spille hverandre gode og finne der hvor vi kompletterer hverandre, men vi kan også sammen tilby verden utenfor norden mer komplette løsninger og få en større evne til skalering opp. Jeg tror også vi har et potensiale for et sterkere næringssamarbeid i grensenære områder – både vest og nord i Sverige.

 – Hur var din relation till Sverige innan du flyttade hit från Köpenhamn?

Vi som jobber i utenrikstjenesten jobber alltid veldig tett med våre nordiske naboer – og det har jeg også gjort de siste tiårene. Uansett hvilke politiske eller praktiske utfordringer vi møter, så forsøker vi å lære av hverandre og sammen finne løsninger. I København hadde jeg veldig nær kontakt med Sveriges ambassadør – vi gjorde ofte eventer sammen og snakket sammen ukentlig. Så var det ikke til å unngå at det synes å være en sterkere friksjon mellom Danmark og Sverige enn det er mellom Norge og begge de andre landene, og det har gjort meg nysgjerrig på hvilke ulikheter det er mellom oss.  I sum har jeg  en veldig positiv erfaring med Sverige i jobb-sammenheng. Privat så har jeg jo vært på mange besøk til den svenske vestkysten, både i båt og  bil. Nå gleder jeg meg til å utforske mer ukjente deler av Sverige og bli bedre kjent med dette landet som i areal er dobbelt så stort som Norge.

 – Vad tycker du är den största utmaningen just nu i relationen
 mellan våra två länder?

Jeg har blitt mottatt med varme og åpne armer – uansett hvilken samfunnssektor jeg har møtt. Men mange har tatt opp med meg at pandemien har vært en vanskelig tid – også for forholdet mellom våre to land. Nå er tiden inne for å trekke lærdom av våre erfaringer og få svar på  hva vi kan gjøre bedre neste gang en global krise rammer oss alle. Det gjelder også hvordan vi bedre kan koordinere og samarbeide mellom våre to land.  Jeg opplever en sterk interesse i Norge for å re-starte samarbeidet med Sverige nå når vi forhåpentligvis har lagt de fleste restriksjonene bak oss. Så jeg er optimistisk og ser langt flere muligheter enn utfordringer.

 – Hur prioriterar du ditt jobb och din fritid i Stockholm så här i början?

Tja – det blir mye jobb. Jeg sier ja til det meste for å bli kjent og bedre forstå de ulike sektorer og miljøer.  Så jeg vil nok si at det å gjøre meg kjent – både i Stockholm, men også i andre deler av landet, er min hovedprioritering nå i starten. En ambassadørjobb er veldig utadrettet – men jeg bruker også tid med staben på ambassaden. Det er oss sammen – i fellesskap – som skaper resultater, det gjør jeg ikke alene.

Fordi jeg er så heldig å bo på jobben, har jeg for første gang skaffet meg en PT så det kan bli litt fysisk aktivitet også. Jeg leter etter et sted jeg kan vinterbade – det gjorde jeg både i Oslo og København og vil gjerne fortsette med. Vandrerturer og kulturopplevelser er også prioriterte aktiviteter. Så langt har helgene blitt brukt til å utforske Stockholm og nærområdet – det er så mye å se og oppleve rett utenfor stuedøren!

NSHK Stockholms årsmöte i EU-valets tecken

NSHK Stockholm genomförde sitt årsmöte planenligt 29 maj i Priority´s  nya lokaler. Årets tema var det kommande EU-valet där Torbjörn Sjöström, VD på Novus gav en uppdatering om opinionsläget i Sverige inför valet och där

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Intendia AB
 • GK
 • Metaforce AB
 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00