Norsk-Svenska Handelskammaren

Gränshandeln hotad – även efter pandemin

Dagens handel skriver idag att ”det råder politisk enighet i Norge om att agera för att minska gränshandeln”.

Petter Haas Brubakk, vd för Norges ledande lobbyorganisation inom mat och dryck, NHO Mat og Drikke, menar att det råder politisk enighet i Norge att agera mot gränshandeln.

Det skrivs att i den budget som regeringen har kommit överens med Fremskrittspartiet om att skatten på choklad tas bort, avgiften på läsk halveras och tobaksavgiften sänks med hela 25 procent. Det meddelas även att regeringen fått besked från Stortinget att presentera en gränshandelsbarometer som ska vara på plats senast den 1 juli. Regeringen uppmanas också att så snabbt som möjligt presentera förslag på hur gränshandeln kan minskas.

Petter Haas Brubakk, säger vidare: – Stortinget har behandlat ett så kallat whitepaper och regeringen ska komma tillbaka med en analys av gränshandeln samt sätt att begränsa den. Gränshandeln, drivs till stor del av olika skattepolitik mellan länderna. Höga skatter och avgifter på tobak och alkohol men även läsk och andra söta produkter driver på incitamenten att handla på andra sidan gränsen.

Den officiella siffran gällande gränshandeln beräknas kosta 16-17 miljarder NOK per år, men enligt Petter Haas Brubakk är siffran större kring 20-25 miljarder, som exempel uppges Vinmonopolet i Norge som ökat med hela 40% under pandemin.

Det föreslås dock inte en stängd gräns och stängd handel, men man önskar att det sker på lika villkor. Vi tror att gränshandeln fortsätt kommer att locka konsumenter, men då inte pga priser, utan på handelsupplevelser, och att kunna köpa Svenska produkter. En annan orsak för att minska handeln vid gränsen uppges vara att minska klimatavtrycket med mindre bilfärder.

En Proposition kommer att behandlas i Juni i år.

Jan Oldebring, chef för etablering och butiksnät, hos Ica Sverige, kommenterar det hela: – ”Jag har inte sett någon prisundersökning och det är svårt att mäta den långsiktiga effekten men vi tror fortfarande att väldigt många norrmän kommer tillbaka när gränsen öppnar”, han fortsätter: Gränshandeln är inte så levande just nu, men vi tror ändå att det kommer vara fortsätt attraktivt för norrmän att handla i Sverige, drastiska politiska beslut kan ju påverka saker”

Norrmän gränshandlade för 9,3 miljarder 2023

2023 uppgick norrmännens gränshandel i Sverige till 9,3 miljarder kronor enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) som är en branschneutral institution och den centrala myndigheten för utveckling, framställning och förmedling av norsk

Läs mer »

1 år med Talentnettverket

Deltagarna i Talentnettverket 2023 har nu utvecklat relationer, kunskap och lärande under ett års tid. Det sker någonting alldeles speciellt när 30-talet talanger från vitt olika branscher möts, delar kunskap

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide
 • Christian Angell
 • Eurocredit AB
 • Dnb ASA

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00