Avdelning: NSHK generell

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit avlegger et offisielt besøk til Sverige i tiden 26.-28. januar 2022.

Besøket vil markere det nære og gode naboforholdet mellom Norge og Sverige og mellom de to kongehusene. Kronprinsesse Victoria og prins Daniel vil være vertskap under besøket. Kronprinsparet ledsages av utenriksminister Anniken Huitfeldt og næringsminister Jan Christian Vestre. Besøket starter med to dager i Stockholm og avsluttes i Gøteborg.

Besøket skal bidra til å forsterke det tette næringslivssamarbeidet mellom Norge og Sverige, og det vil bli lagt vekt på at morgendagens verdiskaping må være bærekraftig og kunnskapsbasert. Med på reisen er en større norsk næringslivsdelegasjon, som vil møte sine svenske partnere på flere næringslivsarrangementer både i Stockholm og Gøteborg. Aktuelle temaer under besøket er kunstig intelligens, smarte samfunn, bioøkonomi, helse- og velferdsteknologi, ren energi og det grønne skiftet. Hav og miljø vil stå på dagsorden på besøk hos forskningsmiljøer i Stockholm og Gøteborg.

I tillegg vil fremme av kultur og kreative næringer også stå på programmet. Kronprinsparet vil besøke  Kulturhuset i Stockholm og delta på et bransjetreff for svensk og norsk barne- og ungdomslitteratur. I samarbeid med Music Norway vil kronprinsparet møte de 20 nordiske prisvinnerne fra «Nordic Music Biz Top 20 under 30».

Unge og utenforskap opptar begge de kongelige parene. Et besøk til Fryshuset i Stockholm, som har et bredt tilbud til ungdom, inngår også i programmet.

Nærmere informasjon om endelig program vil bli kunngjort senere.