qqq
 Avdelning:

Datum: 14 oktober, 2021
Tid: 17:00 - 18:30
Platser kvar: 65

Vad betyder utfallet av Stortingvalget för samarbetet Norge-Sverige?

Den 13 september var det ordinarie val till Stortinget i Norge. Sittande regeringskoalition med Statsminister Erna Solberg förlorade och det står nu klart att Arbeiderpartiets Jonas Gahr Störe kommer forma en ny regering. Han förväntas bilda en koalitionsregering tillsammans med Senterpartiet (Sp) och Socialistisk Ventreparti (Sv). Förhandlingar pågår för fullt. Regeringen Solberg framlägger sitt sista förslag till Statsbudget den 12 oktober och kommer därefter övergå till ett affärsministerium och avgå.

Två dagar senare den 14 oktober kl. 17:00 bjuder vi våra medlemmar till höstens första medlemsmöte, som hålls i Residensen, Kgl. Norsk Ambassade. Där kommer vi analysera utfallet av valet i Norge och vilka konsekvenser det kan få för samarbetet mellan våra två länder.

Med oss har vi lyckats få Magnus Takvam som är en av Norges mest meriterade politiska journalister. Takvam är kommentator vid politisk avdelningen i NRK, där han har arbetat sedan 1983.

Göran Persson, är f d statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Persson har också bl a varit undervisningsminister och finansminister. Sedan år 2007 har han drivit lantbruk, arbetat som styrelseledamot i olika företag och som Senior Advisor på KekstCNC (tidigare JKL). Idag är han styrelseordförande också i Swedbank.

Vidar Helgesen är en f d diplomat och politiker. Han var från 2013 till 2015 stabschef vid statsministerns kontor i Erna Solbergs regering med ansvar för EÖS saker och Norges förhållande till EU. I tre år var han Norges klimat- och miljöminister representerande Höyre. Sedan början av året är han ny VD i Nobelstiftelsen här i Stockholm.

Vad hände i Norge och vad kommer sannolikt hända framöver? Magnus Takvam är en av Norges bästa politiska kommentatorer och analytiker och presenterar sin analys. Göran Persson och Vidar Helgesen kommenterar vad de tror valet i Norge får för konsekvenser för det vidare samarbetet mellan våra två länder.

Vi garanterar en spännande timme på ambassaden. Anmäl dig via anmälningsfunktionen nedan. Du får då en bekräftelse via email. Vid frågor kontakta pal.jebsen@nshk.se.

Var: Kgl. Norsk Ambassade, Residensen, Skarpögatan 4, Stockholm
När: Torsdagen den 14 oktober 2021, kl 17:00-18:30 

Anmälan

Vill du anmäla fler än en person?
Vi behöver namn och uppgifter för samtliga deltagare. Därför ber vi dig antingen dela länken till detta formulär med övriga deltagare eller fylla i och skicka formuläret en gång per person.
Tack för ditt tålamod och varmt välkommen!

Bokningen är stängd för detta evenemang.