Oslo Sentralstasjon till Göteborg på en timme. Så ser kalkylen ut för en ny höghastighetsbana som flera kommuner vill bygga. Arkivbild. Bild: Audun Braastad/NTB
Kommuner i Bohuslän och södra Norge har tröttnat på att vänta på regeringarna.
Nu planerar de ett eget snabbtåg över gränsen.
– Vi arbetar mot trafikstart år 2028 med en timmes restid från Göteborg till Oslo, säger projektledaren Anders Brunberg till DN
Tågen ska gå upphöjda från marken på så kallade landbroar och kunna köra i 400 kilometer i timmen.
Enligt kommunernas kalkyl ska banan längs den 28,5 mil långa sträckan kosta 100 miljarder svenska kronor. Pengarna ska lånas från främst Europeiska investeringsbanken.
Kommunerna vill tills vidare hålla staten utanför projektet.
– Vi har inga ambitioner att komma in i budgetprioriteringen i den nationella transportplanen. Vi har försökt hitta en gamechanger och bli vägledande för andra kommuner för att hantera den extrema infrastrukturskuld som vi har i Sverige, säger projektledaren Anders Brunberg vid Uddevalla kommun till Dagens Nyheter.
Eftersom banan ska korsa gränsen behövs dock statens godkännande.
– Vi behöver också statens hjälp att bevilja ett riksintresse. Eventuellt ge statliga garantier, i och med att vi hjälper staten med infrastrukturskulden, säger Anders Brunberg.
Den så kallade Skagerrakbanan ska enligt planerna gå från Ski söder om Oslo till Surte norr om Göteborg. I övrigt ska tågen gå på redan befintlig räls.
Följande stationer finns med i kalkylen: Oslo, Ski, Askim, Sarpsborg och Halden i Norge samt Strömstad, Tanum, Munkedal, Uddevalla, Stenungsund, Kungälv och Göteborg i Sverige.
Källa: TT
Norsk – Svenska Handelskammaren, (NSHK) i Göteborg välkomnar initiativet från de deltagande kommunerna i Bohus län och södra Norge.
Redan för 12 år sedan diskuterades en höghastighets järnväg mellan Oslo och Köpenhamn med ett stopp i Göteborg, säger Jan Andréasson, Norges Generalkonsul i Västra Sverige och vise ordförande i NSHK. Genom att skapa en bättre förbindelse mellan Oslo och Göteborg får vi en gemensam arbetsmarknad vilket gynnar affärerna mellan våra länder. Norge är Sveriges viktigaste handelspartner men få personer känner till att Sverige exporterar mer till 5 miljoner norrmän än till 87 miljoner tyskar, säger Andréasson.