Norsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm
Årsmöte och 25-årsjubileum 1993-2018
Datum: Måndagen den 4 juni 2018
Plats: Handelshögskolan i Stockholm, Sveavägen 65
Tid: Kl 15.30 Registrering – kl 15.45 NSHK Årsmöte – för medlemmar
Kl 16.30 Registrering – för alla
kl 17.00 NSHK:s 25-årsjubileum
Kom och fira Norsk-Svenska Handelskammarens 25-årsjubileum på Handelshögskolan i Stockholm – och du får gärna ta med en gäst!
Konferensen är kostnadsfri.
Anmälan görs till info@nshk.se eller via inbjudan – OBS. Glöm ej anmäla din gäst/gäster.
Se konferensen live här!
Live streamed av Live Arena.
Paneldiskussioner: ”Att investera i Norge och i Sverige för framtiden” och ”Norsk och svensk handel i Europa och världen”
Program
15.30-15.45 Registrering av medlemmar
15.45-16.30 Norsk-Svenska Handelskammarens Årsmöte
16.30-17.00 Registrering av gäster till 25-årsjubileum 17.00 Välkomstord ordförande NSHK Björn Rosengren och Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan
17.10 Roy Angelvik, Statssekretær for Næringsministeren og Fiskeriministeren
17.25 Stina Billinger, Statssekreterare på Näringsdepartementet
17.40 Panel: ”Att investera i Norge och i Sverige för framtiden” och ”Norsk och svensk handel i Europa och världen”
Panelister:
– Jacob Wallenberg, Ordförande Investor
– Yngve Slyngstad, CEO Norwegian Government Pension Fund Global
– Tellef Thorleifsson, Founding Partner, Northzone
– Roy Angelvik, Statssekretær for Næringsministeren og Fiskeriministeren
– Stina Billinger, Statssekreterare på Näringsdepartementet
Moderator: Helena Stålnert
Avslutning av Ambassadör Christian Syse
19.00 Buffé reception
Björn Rosengren, ordförande i Norsk-Svenska Handelskammaren, önskar er alla på styrelsens vägnar varmt välkomna till ett spännande jubileum:
”Norden är svår att förstå sig på. Norden är en paradox. Å ena sidan är Norden ett starkare varumärke än både EU och Europa bland många internationella affärsmän och entreprenörer. Å andra sidan finns hos oss själva en tendens att vilja tona ned storheten, snarare än att lyfta fram den. Blicken ned i myllan, självförhävelsen en hädelse större än alla andra synder.
Vi har en oerhört stark ekonomi. Vi toppar olika innovationsindex och utbildningsnivån ligger långt över OECD-snittet. Vår BNP per capita är i världsklass. Vad hade en amerikan inte kunnat göra av sådana basfakta.
De nordiska demokratierna är starka. Legitimiteten för politiker, myndighetsföreträdare och domstolsväsende är hög. Tilliten människor emellan är stark, korruptionsnivån låg.
Vi är stolta över kungahus och presidenter, vi älskar våra idrottsstjärnor, vi ställer våra musikikoner på piedestal, men vi talar inte gärna högt om oss själva.
Den nordiska storheten färdas stark och tyst över fjälltoppar och sjöar, längs fjordar och ängar, genom städer och byar. Den finns där. ”Nog klarar vi oss”.
En viktig nordisk relation är tvivelsutan den mellan Norge och Sverige. Ländernas innovationskraft, den norska oljefonden, världens största, och ett antal svenska teknikbolag i miljarddollarklassen, allt är det tecken på kraft och kompetens.
Denna gemensamma styrka behövs nu när de snabba förändringarna i den globala ekonomin ställer våra högkostnadsländer under press. Traditionella exportmarknader faller bort eller försämras. Delar av den traditionella industrin konkurreras ut eller flyttar produktionen för att kunna behålla konkurrenskraften.
Här finns utmaningen. Vår förmåga att bygga starka industriella varumärken måste nu stärkas upp med starka nordiska varumärken i den globala kunskapsekonomin. Sverige och Norge har möjligheterna att leda den nordiska transformationen in i denna kunskaps- och innovationsdrivna ekonomi.
Norden är inne i en fas som borde passa oss. Nu handlar det inte om att slå sig för bröstet och skryta utan om att arbeta hårt för att stärka vår konkurrenskraft och skapa nya jobb i snabbare takt än de gamla försvinner in i digitalisering och robotisering.
Norden har alla möjligheter att gå från styrka till styrka. Det gäller att utnyttja vår starka grundposition gällande demokrati, ekonomi, tillit och innovationskraft. Ökad samverkan behövs. På många fält. Inte minst viktigt är detta på innovationsområdet. Låt oss diskutera detta lite djupare. Liksom frågan om vilka typer av samverkan vi ska ha. Brexit skakar om i Europa. Vad betyder det för Norge och för Sverige. Är det månne en möjlighet?”
* * * * *
* * * * * *
Stort tack till våra sponsorer och samarbetspartners: