Norsk-Svenska Handelskammaren

NSHK:s Årsmöte och 25-årsjubileum

Norsk-Svenska Handelskammaren i Stockholm
Årsmöte och 25-årsjubileum 1993-2018

Datum: Måndagen den 4 juni 2018
Plats: Handelshögskolan i Stockholm, Sveavägen 65
Tid: Kl 15.30 Registrering – kl 15.45 NSHK Årsmöte – för medlemmar
Kl 16.30 Registrering – för alla
kl 17.00 NSHK:s 25-årsjubileum

Kom och fira Norsk-Svenska Handelskammarens 25-årsjubileum på Handelshögskolan i Stockholm – och du får gärna ta med en gäst!
Konferensen är kostnadsfri.
Anmälan görs till info@nshk.se eller via inbjudan – OBSGlöm ej anmäla din gäst/gäster.

Se konferensen live här!
Live streamed av Live Arena.


Paneldiskussioner:  ”Att investera i Norge och i Sverige för framtiden” och ”Norsk och svensk handel i Europa och världen”

Program

15.30-15.45 Registrering av medlemmar

15.45-16.30 Norsk-Svenska Handelskammarens Årsmöte

16.30-17.00 Registrering av gäster till 25-årsjubileum 17.00 Välkomstord ordförande NSHK Björn Rosengren och Lars Strannegård, rektor Handelshögskolan

17.10 Roy Angelvik, Statssekretær for Næringsministeren og Fiskeriministeren

17.25 Stina Billinger, Statssekreterare på Näringsdepartementet

17.40 Panel: ”Att investera i Norge och i Sverige för framtiden” och ”Norsk och svensk handel i Europa och världen”

Panelister:
– Jacob Wallenberg, Ordförande Investor

– Yngve Slyngstad, CEO Norwegian Government Pension Fund Global

– Tellef Thorleifsson, Founding Partner, Northzone

– Roy Angelvik, Statssekretær for Næringsministeren og Fiskeriministeren

– Stina Billinger, Statssekreterare på Näringsdepartementet

Moderator: Helena Stålnert

Avslutning av Ambassadör Christian Syse

19.00 Buffé reception

Björn Rosengren, ordförande i Norsk-Svenska Handelskammaren, önskar er alla på styrelsens vägnar varmt välkomna till ett spännande jubileum:

”Norden är svår att förstå sig på. Norden är en paradox. Å ena sidan är Norden ett starkare varumärke än både EU och Europa bland många internationella affärsmän och entreprenörer. Å andra sidan finns hos oss själva en tendens att vilja tona ned storheten, snarare än att lyfta fram den. Blicken ned i myllan, självförhävelsen en hädelse större än alla andra synder.

Vi har en oerhört stark ekonomi. Vi toppar olika innovationsindex och utbildningsnivån ligger långt över OECD-snittet. Vår BNP per capita är i världsklass. Vad hade en amerikan inte kunnat göra av sådana basfakta.

De nordiska demokratierna är starka. Legitimiteten för politiker, myndighetsföreträdare och domstolsväsende är hög. Tilliten människor emellan är stark, korruptionsnivån låg.

Vi är stolta över kungahus och presidenter, vi älskar våra idrottsstjärnor, vi ställer våra musikikoner på piedestal, men vi talar inte gärna högt om oss själva.

Den nordiska storheten färdas stark och tyst över fjälltoppar och sjöar, längs fjordar och ängar, genom städer och byar. Den finns där. ”Nog klarar vi oss”.

En viktig nordisk relation är tvivelsutan den mellan Norge och Sverige. Ländernas innovationskraft, den norska oljefonden, världens största, och ett antal svenska teknikbolag i miljarddollarklassen, allt är det tecken på kraft och kompetens.

Denna gemensamma styrka behövs nu när de snabba förändringarna i den globala ekonomin ställer våra högkostnadsländer under press. Traditionella exportmarknader faller bort eller försämras. Delar av den traditionella industrin konkurreras ut eller flyttar produktionen för att kunna behålla konkurrenskraften.

Här finns utmaningen. Vår förmåga att bygga starka industriella varumärken måste nu stärkas upp med starka nordiska varumärken i den globala kunskapsekonomin. Sverige och Norge har möjligheterna att leda den nordiska transformationen in i denna kunskaps- och innovationsdrivna ekonomi.

Norden är inne i en fas som borde passa oss. Nu handlar det inte om att slå sig för bröstet och skryta utan om att arbeta hårt för att stärka vår konkurrenskraft och skapa nya jobb i snabbare takt än de gamla försvinner in i digitalisering och robotisering.

Norden har alla möjligheter att gå från styrka till styrka. Det gäller att utnyttja vår starka grundposition gällande demokrati, ekonomi, tillit och innovationskraft. Ökad samverkan behövs. På många fält. Inte minst viktigt är detta på innovationsområdet. Låt oss diskutera detta lite djupare. Liksom frågan om vilka typer av samverkan vi ska ha. Brexit skakar om i Europa. Vad betyder det för Norge och för Sverige. Är det månne en möjlighet?”

* * * * *

Dagordning Årsmöte

Årsredovisning NSHK 2017

Årsredovisning NSHK AB 2017

Årsberättelse 2017

Valberedning förslag

* * * * * *

Stort tack till våra sponsorer och samarbetspartners:

Nordea
Investor
Svensk-norska samarbetsfonden

Handelshögskolan i Stockholm
Arvinius + Orfeus Publishing
Live Arena
Lindeman´s

Norrmän gränshandlade för 9,3 miljarder 2023

2023 uppgick norrmännens gränshandel i Sverige till 9,3 miljarder kronor enligt SSB (Statistisk Sentralbyrå) som är en branschneutral institution och den centrala myndigheten för utveckling, framställning och förmedling av norsk

Läs mer »

1 år med Talentnettverket

Deltagarna i Talentnettverket 2023 har nu utvecklat relationer, kunskap och lärande under ett års tid. Det sker någonting alldeles speciellt när 30-talet talanger från vitt olika branscher möts, delar kunskap

Läs mer »

Följ vårt nyhetsbrev

Våra nyaste medlemmar

 • Vidar Gundersen
 • FG Sweden AB
 • Reitan Retail AS
 • Fonus as
 • Color Line AS
 • Heidelberg materials
 • Kongsberg Defence & Aerospace AS
 • BAE Systems Hagglunds AB
 • Folketrygdfondet
 • Bjarte Eide
 • Christian Angell
 • Eurocredit AB
 • Dnb ASA

Kontakta oss

Oslo | John Creed

john@nshk.no
+47 92 89 74 25

Stockholm | Pål M. Jebsen

pal.jebsen@nshk.se
+46 705 91 93 70

Göteborg | Patrick Strömsnes

info@nshkgoteborg.se
+46 730 29 88 00